Učitelství matematiky pro střední školy

Přijímací řízení - 2024/2025

  • Vizualizace studijního plánu - maior
    Odkazy na vizualizace dostupných kombinací (-minor) jsou uvedeny v textu níže.
    (vizualizace pro následujcí akademický rok bude dostupná od dubna)

Celkový studijní plán (v součtu 120 kreditů) vznikne kombinací studijního plánu hlavního studijního programu a studijního plánu jednoho přidruženého studijního programu. Aktuální studijní plány lze nalézt na portálu ZČU (na následující akademický rok vždy od dubna).

Hlavní studijní program:
Učitelství matematiky pro střední školy (Fakulta aplikovaných věd ZČU) – studijní plán

Téma diplomové práce je voleno z oblasti matematiky či její didaktiky.

Přidružený studijní program:
Učitelství fyziky pro střední školy (Fakulta aplikovaných věd ZČU) – studijní plán celé kombinace
Učitelství biologie pro střední školy (Fakulta pedagogická ZČU) – studijní plán celé kombinace
Učitelství geografie pro střední školy (Fakulta pedagogická ZČU) – studijní plán celé kombinace
Učitelství chemie pro střední školy (Fakulta pedagogická ZČU) – studijní plán celé kombinace
Matematika a její aplikace (Fakulta aplikovaných věd ZČU) – studijní plán celé kombinace

Nezávisle na volbě přidruženého studijního programu jsou všichni studenti hlavního studijního programu Učitelství matematiky pro střední školy studenty Fakulty aplikovaných věd ZČU.

Vstupní předpoklady z odborných (aprobačních) předmětů na úrovni bakalářského studia jsou ověřovány formou přijímací zkoušky a při následném ústním pohovoru. V rámci ústního pohovoru je rovněž ověřována i motivace k výkonu učitelského povolání.

Přijímací zkouška 2024/2025

Učitelství matematiky pro střední školy

Termín přijímací zkoušky: 24. 6. 2024

Obecný popis přijímací zkoušky

  • Jelikož jde o sdružené studium dvou studijních programů (hlavního a přidruženého, tzv. maior a minor), má přijímací zkouška dvě části odpovídající oborům těchto studijních programů (tedy aprobačním předmětům) a dále s ohledem na specifika programu ještě třetí část týkající se pedagogicko-psychologických kompetencí a reflektované praxe.
  • V případě sdružených programů uskutečňovaných plně na FAV ZČU (aprobační kombinace MA+FY a FY+MA, MA+MAA) se konají obě předmětové části v jeden den na FAV.
  • V případě, že je jeden ze sdružených programů zabezpečován FPE ZČU (tedy aprobační předměty BI, GE, CH), konají se jednotlivé předmětové části přijímací zkoušky zpravidla v různých dnech, a to pro MA, FY na FAV a pro BI, GE, CH na FPE.
  • Přijati mohou být pouze uchazeči, kteří uspějí v přijímací zkoušce z obou oborů a kteří současně splňují předpoklady týkající se pedagogicko-psychologických kompetencí a reflektované praxe, tedy podmínky třetí dílčí části přijímací zkoušky.

Přijímací zkouška z matematiky

Přijímací zkouška má písemnou a ústní část:

  • Písemná část se skládá z 20 testových otázek, vždy je správná jen jedna odpověď. Maximální počet bodů je 40. Časový limit je 60 minut. Ukázka testu je uvedena níže.
  • Ústní část je vedena formou pohovoru s přijímací komisí. Otázky jsou kladeny s ohledem na volbu studijního programu (příp. konkrétní aprobace) a na předchozí absolvované studium. V rámci ústního pohovoru je rovněž ověřována i motivace k výkonu učitelského povolání. Maximální počet bodů je 20.
  • Na základě dalších prokázaných výjimečných výsledků a aktivit (např. odborných publikací, úspěšných účastí v odborných soutěžích apod.) může komise přidělit další body (max. 40).

Komise doporučuje přijetí uchazeče, pokud získal minimálně 25 bodů.

Přijímací zkouška z matematiky je prominuta, pokud uchazeč absolvoval bakalářský nebo navazující studijní program, který je obsahově obdobný bakalářskému programu Matematika a její aplikace na FAV ZČU s váženým studijním průměrem max. 2,0. Jako obsahově obdobné studium je uznáván např. obor Matematická studia či program Matematika se zaměřením na vzdělávání na FPE ZČU, pokud uchazeč absolvoval předmět KMA/MA2 či KMA/M2. V případě absolvování jiného než uvedených programů posoudí obsahovou obdobnost předchozího studia garant programu na základě absolvovaných předmětů. Další možností prominutí přijímací zkoušky z matematiky je prokázání výjimečných výsledků a aktivit (např. odborných publikací, úspěšných účastí v odborných soutěžích apod.) – tyto aktivity opět posuzuje a uznává garant programu. O prominutí přijímací zkoušky nebo její části je nutno požádat současně s podáním přihlášky.

Splnění předpokladů týkajících se pedagogicko-psychologických kompetencí a reflektované praxe

  • Nutnou podmínkou pro přijetí ke studiu je prokázání pedagogicko-psychologických kompetencí a reflektované praxe na úrovni bakalářských programů zaměřených na vzdělávání.
  • Výše uvedený požadavek se prokazuje buďto kontrolou výpisu předmětů absolvovaných během bakalářského studia (např. Diploma Supplement) či jinou doložitelnou formou, např. absolvováním vhodného programu celoživotního vzdělávání v rozsahu kurzu Doplňující modul pedagogicko-psychologický a praxe nabízeného ZČU pro absolventy neučitelsky orientovaných studijních programů, viz https://www.pc.fpe.zcu.cz/?p=2610 .
  • Uznání splnění požadavků v této části přijímací zkoušky je v pravomoci garanta hlavního studijního programu.
  • Mezní termín pro splnění této části přijímací zkoušky je dán datem zápisu do studia.

Přijímací zkouška z druhého aprobačního předmětu

Tato dílčí část přijímací zkoušky se řídí podmínkami přijímacího řízení té fakulty, která zabezpečuje přidružený studijní program.